Przepis Wielkanocny – “Zrelaksowane jajka na trawie”

jak być eko - 10 porad
Jak być eko na co dzień…dla leniwych
Kwiecień 17, 2019
Ręczniki z mikrofibry kolorowe - pomysł
Ręcznik z mikrofibry co to za cudo?Podpowiadamy jak wybrać ręcznik szybkoschnący?
Kwiecień 29, 2019

Przepis Wielkanocny – “Zrelaksowane jajka na trawie”

przepis wielkanocny jajka w skorupkach

Przepis Wielkanocny – “Zrelaksowane jajka na trawie”

Przepis Wielkanocny? Zrelaksowane jajka na trawie. Istnieje bardzo wiele przepisów na jajka faszerowane ale ten sposób zaskoczy wszystkich. Jeśli chcesz zabłysnąć w tym roku przed bliskimi przy świątecznym stole, przesyłamy łatwy sposób jak zmienić zwykłe jajo w niezwykłe, smakowe doznanie

Oto prosty przepis na “Zrelaksowane Jajka na trawie”

SKŁADNIKI:

  • 4 jaja (od baby ze wsi – gdy nie uda się ich zdobyć wybierajcie z Zerem z porzodu z ekologicznego chowu)
  • 4 rzodkiewki
  • połowa awokado
  • połowa pęczku szczypiorku
  • garść kiełków 
  • lub inne warzywa z Waszej lodówki –  (zachowajcie proporcje – łyżka warzyw na 1 jajo)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • masło do smażenia
  • sól i pieprz 
  • rzeżucha
  • kocyk piknikowy Tripmate Trawa 

 

Składniki na jajka faszerowane w skorupkach

Składniki na jajka faszerowane w skorupkach

 

Krok 1

Ugotuj jajka na twardo. Wystudź i osusz.

Krok 2

Posiekaj awokado w kostkę, a szczypiorek w cienkie plasterki. Rzodkiewkę zetrzyj na drobnej tarce aby powstały cienkie paseczki.

Krok 3

Zdecydowanym ruchem przekrój jajo wzdłuż (najlepiej nożem z ząbkami). Wydrąż z połówek jaj  żółtka i białka w taki sposób tak aby nie uszkodzić skorupki. 

Jajka faszerowane - mieszanie

Rozdziabdziaj widelcem jajka z majonezem – Dziab, dziab, dziab…

Krok 4

Do miski z jajkami dodaj majonez. Rozdziabdziaj  żółtka, białka, majonez (DZIAB, DZIAB, DZIAB…).

Krok 5

Dodaj resztę składników. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Jajka faszerowane - składniki

Dodaj składniki i wymieszaj

Krok 6

Włóż masę do pustych skorupek. Trochę masy powinno zostać. Świetnie pasuje jako pasta do kanapek.

Skorupki jajek wypełnione masą jajeczną

Wypełnij skorupki masą jajeczną

Krok 7

Wysyp bułkę tartą na talerzyk.  Zanurz jajko masą w bułce tartej.  

Jajko zanurzone z bułce tartej

Zanurz jajko w bułce tartej

Krok 8

Rozgrzej na patelni masełko. Smaż jajka masą do dołu aż bułka się zarumieni (ok. 3-4 min.)

Smażone jajka w skorupkach

Smażymy jajka na masełku masą do dołu.

Krok 9

Wyjmij usmażone jajka. Ułóż na talerzu. Posyp swieżą rzeżuchą.

Jajka udekorowane rzeżuchą.

Dekorujemy usmażone jajka rzeżuchą.

Krok 10

Rozłóż trawiasty kocyk Tripmate. Zwołaj najbliższych. Delektujcie się tym, pysznym daniem relaksując się na zielonej trawce.

Jajka na talerzu na kocyku Tripmate

Zrelaksowane jajka na zielonej trawce na kocyku Tripmate Grassive

Smakujcie i dzielcie się nim ze znajomymi.

Autor Bloga:

Podróżniczka Ania na jachcieAnna Sicińska – Założycielka Maloka, podróżniczka kochająca aktywny styl życia. Swe podróżnicze doświadczenia zbierała podróżując i pracując w różnych zakątkach świata. Strzygła owce w Nowej Zelandii, pracowała na dalekiej Islandii. Instruktorka nurkowania. Miłośniczka jogi, wspinaczki, snowboardu i rodzinnych wyjazdów za miasto.

Udostępnij